1. TANTUNI
Mersin'de büfeden daha çok bulabileceğiniz tek işletme türüdür. Şüphesiz ki en iyisi Mersin'de yapılır. Sonradan yoğurtlu, tavuklu versiyonları çıksa da asıl tantuni koyun etinden yağlı etle yapılandır. Biftek tercih edenlerin sayısı da az değildir.
2. KEREBIÇ
Mersin dışında çok da bilinmeyen Arap kökenli bir tür tatlı çeşididir. Genelde ramazan aylarında popüleritesi artan kerebiçin fıstıklı ve cevizli çeşitleri mevcuttur. Her ne kadar Kerebiççi Oğuz bu alanda isim yapmış olsa da bana göre Yürü Künefe&Börek kerebiçi en iyi yapan yerdir. (Özellikle fıstıklısını)
3. CEZERYE
Havuçtan yapılan bir tür enerji kaynağı tatlıdır. Cevizli ve fıstıklı versiyonlarıyla meşhur olan cezerye Mersin dışına hediyelik götürülen en popüler yiyecektir. Mersin'de deyim yerindeyse Cezerye'den parayı kıran yer Dondurmacı Halil'dir.
4. BATIRIK
Mersin yörüklerinin şehir mutfağına armağanı olan lezzetli bir yiyecek türüdür. Temel malzemesi bulgur olan yiyecek köfte halinde de sunulabilir.
5. ATOM
Farklı meyvelerin karışımından yapılan soğuk içecektir. Günümüz milkshake'lerine 10 basacak lezzette olup Mersin'de bu aralar Atom yapan yer olarak Kuşimato sokağındaki AK Kafe'de gösterilmektedir. Sıcak yaz akşamlarının kesin çözümüdür. Uyarı: onyüzbinmilyon kalori içerebilir!
6. BICI BICI
Ne kadar Adana iliyle ismi daha çok anılsa da çocukluğumda yoldan geçen bici bicici dayıdan annemin para verip konu komşu bir kap bici biciye gömüldüğümüz günleri hatırladıkça bu tatlıyı her zaman Mersin ile hatırlayacağım. Buz, ne olduğunu hiç bir zaman bilmediğim muhallebi tarzı bir tatlı ve yine ne olduğunu hiç bir zaman bilmediğim kırmızı şerbetiyle şehrin kavurucu yaz sıcaklığına birebir.
7. ÇÖKELEK
Bir tür süt mamülü olan çökelek sade haliyle fazla bir şey ifade etmese de yağlanıp değişik malzemelerle süslendikçe mükemmel bir lezzet haline dönüşebiliyor. Silifke yöresine ait olan bu lezzeti eminim çoğu insan Atilla Taş'ın Ham Çökelek şarkısını tekrardan meşhur etmesiyle duymuştur.
8. ŞALGAM
Çoğu Mersinli'nin çocukluğunda okul önlerindeki seyyar satıcılarla tanıdığı bu harika içecek turpgiller ailesinden oluşan bir bitki köküdür. Mersin'de şalgam söylerken acılı-acısız ve havuçlu-havuçsuz seçimlerinizi özenle yapmanız gerekiyor. Çoğu Mersinli'nin favorisi acılı ve havuçludur.
9. SIKMA
Mersin yörüklerinin Türk mutfağına armağan ettiği eşsiz lezzettir. Sacda açılan hamurun yağlanması ve genelde peynir veya patatesle dürüm haline getirilmesiyle hazırlanan bu yiyecek şehirde yapılan tüm kermeslerin vazgeçilmez yiyeceğidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder